Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

VİDEO PLATFORMLARININ KULLANILABİLİRLİKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: YOUTUBE VE DAILYMOTION

Erdinç OKULMUŞ

Arif Cem TOPUZ

Video platformları görsel ve işitsel uyarıcıların öğrenme ortamlarına entegre edilmesi adına önemli bir kaynak teşkil etmektedir. Kimi zaman bir eğitim aracı kimi zaman da bir eğlence aracı olarak kullanılabilen video platformlarından yaygın olan iki tanesinin kullanılabilirliği konusunda kullanıcıların görüşlerini almak bu çalışmanın çıkış noktası olmuştur. Böylece bu çalışmada; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, internet kullanım süresi, kullanılan araç ve platformları ziyaret sıklığı faktörleri açısından farklı demografik özellikteki katılımcılar tarafından YouTube ve Dailymotion’ın kullanılabilirlik düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Karma desende kurgulanan bu araştırmada veriler 217 katılımcıdan elde edilmiş ve video platformlarının kullanılabilirlik düzeyleri Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği aracılığıyla belirlenmiştir. Bu ölçeğe katılımcıların demografik bilgileri ile YouTube ve Dailymotion video platformlarına yönelik görüşlerini belirtebilecekleri bölümler de eklenmiştir. Nicel verilerin analizinde ANOVA ve nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi uygulanmıştır. Böylece (1) video platformlarının kullanılabilirlik düzeyi ölçülmüş, (2) katılımcıların demografik özelliklerine göre kullanılabilirlik algılarının farklılaşma durumu sorgulanmış ve (3) katılımcıların video platformlarının kullanılabilirliğine ilişkin görüşlerini daha iyi anlamaya odaklanılmıştır. Araştırma bulguları; çalışma grubundaki katılımcıların YouTube platformunun kullanılabilirlik düzeyini yüksek bulurken Dailymotion platformunun kullanılabilirlik düzeyini düşük bulduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, kullanılabilirlik düzeyinin cinsiyete ve platformları ziyaret etme sıklığına göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ardından, kullanıcıların kullanılabilirliğe ilişkin görüşleri; (i) pozitif görüşler, (ii) negatif görüşler, (iii) karşılaştırma görüşleri ve (iv) geliştirme önerileri temaları çerçevesinde sentezlenmiştir. Sonuç bölümünde gelecek çalışmalar için araştırmacılara ve sistem geliştiricilerine katkı sağlayabilecek çeşitli önerilere de yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kullanılabilirlik, Youtube, Dailymotion, Uzaktan Öğrenme, Video Öğrenme.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı