Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SAVAŞ: MODERN DEVLETİN VAROLUŞ ARACI

Nursena YAŞAR

Hayati AKTAŞ

Savaş ve barış eski çağlardan beri ilgi çeken konular olarak popülerliğini sürdürmektedir. İnsanlık tarihinin belki de en karmaşık ve değişken olgusu olan savaşın niteliği, kapsamı hususunda tam olarak bir görüş birliği sağlanmış değildir. Savaşın tanımlanması diğer disiplinlerde de yer almasına rağmen, Uluslararası İlişkiler disiplininin başat tartışma konularından biridir. En fazla itibar gören, uluslararası düzeninin yapısının savaşa başvurma ve yönetmede belirleyici olduğu kanısına ek; toplumsal yapının da bir değişken olarak irdelenmesi savaşı anlamamızı kolaylaştırmaktadır. Savaş, güç ediniminde işlevsel bir yere sahiptir, toplumsal ve uluslararası güç dağılımının, çıkar çatışmasının bir uzantısıdır. Temel aktör olarak nitelenen devletlerin içinde yer aldığı sistemin tanımlanması ve sınırlarının keskinliği için savaş hayati öneme sahiptir. Savaş, Uluslararası İlişkiler disiplininde neredeyse disiplinin doğuşu ile ilişkilendirilebilecek kadar iç içe geçmiş bir gerçekliktir. Savaşlar, uluslararası ilişkiler sisteminin oluşturduğu zeminde meydana gelir. Devlet, kendi varlığını meşrulaştırmak için savaşı bir araç olarak kullanmaktadır. Bu sebeple, öncelikle bu çalışmada Uluslararası İlişkilerde savaş olgusunun literatürde nasıl yer aldığı ve devletin meşruluğunu nasıl pekiştirdiği irdelenmiştir. Çalışmada savaşa yönelik literatür taramasının yanında modern devlet olgusunun savaşlarla nasıl oluştuğu, 1648 Westphalia barışına giden din savaşları üzerinden analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Uluslararası İlişkiler, Savaş, Barış, Egemenlik, Meşruiyet

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı