Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KURUMSAL İLETİŞİMDE SOSYAL MEDYA KULLANIMI: CUMHURBAŞKANLIĞI İLETİŞİM BAŞKANLIĞI ÜZERİNE BİR İNCELEME

Ömer Cenap ÖZDEMİR

Raci TAŞCIOĞLU

Toplumsal bir varlık olan insanın ilk önce kendi istek ve ihtiyaçlarını gidermek ve hemen ardından, başka insanlarla ilişkilerini sağlamak adına kullandığı bir yol olan iletişim, uygulama açısından bakıldığında insanlık tarihi kadar eskiye dayanmaktadır.

İletişimin bu denli eskilere kadar dayanmasının yanı sıra günümüzde teknolojik gelişmelere paralel olarak iletişim de bir değişim ve gelişim göstermiştir. Bu gelişim neticesinde iletişim teknolojik bir boyut kazanmış olup, teknolojik araçlarla iç içe girmiştir. Bu ilişki neticesinde, sosyal medya gibi uygulamalar iletişime başka bir boyut kazandırmış ve bir değer katmıştır. Günümüzde resmi kurumların büyük bir çoğunluğu bu sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır. Bu bağlamda doğrudan bir “İletişim” görevi olan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı da en çok kullanılan ve en yaygın olan sosyal medya uygulamalarını aktif bir şekilde kullanmaktadır. Yapılan bu çalışmada da kurumsal iletişimde sosyal medyanın önemine binaen, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesapları içerik analizi yöntemi ile incelenmiş olup, bu platformlardaki paylaşım, beğeni, takipçi vb. konularındaki sayısal veriler ortaya çıkarılmış, hesapların kullanım sıklığı, yapılan paylaşımların içeriklerinin daha çok hangi türde olduğu ve hangi sosyal medya uygulamasının daha çok tercih edildiği tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışmanın araştırma soruları olan; Kurumsal iletişimde sosyal medyanın önemi nedir? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hangi sosyal medya uygulamalarını kullanmaktadır? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın kullanmış olduğu sosyal medya uygulamalarında ne sıklıkla paylaşım yapılmaktadır? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı hangi sosyal medya uygulamasını daha çok tercih etmektedir? Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya paylaşımları daha çok hangi içerik türündedir? sorularına cevaplar aranmıştır.

Anahtar Kelimeler: İletişim, Kurumsal İletişim, Halkla İlişkiler, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sosyal Medya

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı