Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜRCİSTAN'DA ARICILIK KOOPERATİFLERİNİN KALKINMASI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Tina GELASHVILI

Maia GELASHVILI

İş odaklı tarım kooperatiflerini desteklemek için 2013'te Gürcistan Devleti tarafından “Kooperatiflerin Geliştirilmesi” başlıklı bir yasa çıkarıldı.

Kooperatiflerin kuruluşundan bu yana Tarım Bakanlığı ile birlikte birçok uluslararası bağışçı kuruluşun kooperatiflerin gelişimini desteklemek hakkında aktif olarak yer almalarına rağmen, Tarım kooperatifleri yine de ciddi bir zorlukla karşı karşıyadır.

Çalışmanın amacı kalkınma yöntemlerini belirlemekle birlikte yasal mekanizmaları, arıcılık kooperatiflerinin sorunlarını ve üretim sürecindeki ihtiyaçlarını incelemek ile verimlilik analizinin yanı sıra balın ihracat potansiyelini artırmak için gerekli fırsatların ortaya konmasıdır.

İncelemeler Samtshe-Cavakheti bölgesi (No. 20) arıcılıkla uğraşan kooperatifler üzerine yapıldı. Rakımı yüksek olan Samtskhe-Cavakheti Bölgesi’nde yetişen çiçeklerden elde edilen ekolojik olarak saf polifloral bal gerekli standartları sağlandığında Avrupa’ya da pazarlanabilir.

Çalışma açık ve kapalı testler kullanarak yapılmıştır.  Makalede Gürcistan’da, komşu ülkelerde ve AB ülkelerinde elde edinilen ürünlerin üretim hacminin gidişatı analiz edilmiştir.

Araştırmaya göre İhracat ve ithalat dengesinin yanı sıra diğer ekonomik göstergeler piyasa gelişmesinde karamsar bir tablo ortaya koymuştur. Ancak son zamanlarda bal dahil olmak üzere organik ürünlere olan talep artış eğilimi göstermiş ve buna bağlı olarak bala karşı talep de artmıştır

Gürcistan’da üretilen bal, özellikle yüksek rakımlarda üretilen polifloral bal, kalite açısından rekabet gücüne sahip bir üründür ve hacmin artması durumunda AB pazarında rekabet sağlayabilir.

Araştırmada ayrıca arıcılığın gelişmesini engelleyen nedenler ve çevre dostu bir ürün olan balın tıbbi verimliliğin artırılması için gerekli öneriler ortaya konulmuştur.

Anahtar kelimeler: bal, verimlilik,kooperatif, ihracat, ithalat.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı