Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SATIŞ GELİŞTİRME ARACI OLARAK İNSERTLER VE TÜKETİCİLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞINA ETKİSİ

Filiz ASLAN ÇETİN

Günümüzde perakendecilik hızlı şekilde değişim geçiren ve çeşitli örgütsel şekillerde görülebilen dinamik bir sektördür. Özellikle son dönemlerde perakendecilik sektöründe yaşanan şiddetli rekabet, perakendecinin farklı stratejiler geliştirmesini ve en yüksek düzeyde tüketici memnuniyetini sağlamasını zorunlu kılmıştır. Ancak bunun gerçekleşebilmesi için tüketicinin işletmenin ürün ve hizmetleri hakkında ne düşündüğünü bilmek ve bu bilgiler ışığında işletme ürün ve hizmetlerini tüketiciye doğru yansıtmak önem kazanmaktadır. Son zamanlarda perakendecilik sektöründeki işletmelerin bir satış geliştirme aracı olarak kullandığı insert, ürünler ve hizmetler hakkında tüketicinin bilgi almasını sağlamada alternatif bir mecra olarak yoğun şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Bu sektörde faaliyet gösteren pek çok işletme hem çalışanlarıyla hem kurumsal hem de bireysel tüketicileriyle kurduğu ilişkilerde farklı ve yeni mecraları tercih etmektedir. Bu mecralardan tüketiciye en kolay ulaşabilen ve ekonomik olabilen araçlardan biri de insertlerdir. Bu sebeplerden dolayı çalışmada özellikle insertlerin tüketici için ne ifade ettiği ve insert kullanımının ne ölçüde etkin olduğu belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda veri toplama yöntemi olarak tüketiciye yüz yüze anket uygulanarak tüketicinin insert algısı ölçülmeye çalışılmıştır. Kars şehri merkezinde 385 tüketici ile yapılan bu uygulama sonucunda elde edilen verilere göre; tüketicinin insert içerisinde yer alan bilgileri önemsediği ve bunun tüketicinin satın alma davranışlarını yönlendirdiği gözlemlenmiştir. Özellikle insertlerin internet aracılığıyla takip edildiği ve güçlü markaların ve yüksek indirim oranlarının insertin farkındalığını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Satış Geliştirme, İnsert, Tüketici Davranışı.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı