Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GİRESUN KÜLTÜR ARAŞTIRMALARINDA BİR DEĞER: HAYRETTİN GÜNAY VE ÇALIŞMALARI

İlkyaz YILDIZ

Türk halk bilimi ürünleri tarih boyunca siyasi, sosyal, iktisadi pek çok sebebe bağlı olarak değişmiş, dönüşmüş hatta bazen unutulmuştur. Bu kayıpların önüne geçmek amacıyla gerek yurtiçinde gerek yurtdışında birçok uzman araştırmacı halk bilimi ürünlerini kayıt altına almış, önemli halk bilimi araştırmaları yapmışlardır. Uzman araştırmacıların dışında halk bilimi araştırmalarına ilgi duyan, gönüllü incelemeler yapan yerel halk bilimi araştırmacıları da vardır. İlgili literatür tarandığı zaman uzman araştırmacılar hakkında çeşitli kitaplara, tezlere, makalelere, bildirilere rastlamak mümkündür. Ancak yerel halk bilimi araştırmacıları hakkında yapılan çalışmalar ne yazık ki yok denecek kadar azdır. Bu nedenle halk bilimi çalışmalarına yıllarını veren, derleme çalışmaları yapan, kültürel incelemelerde bulunan pek çok araştırmacı vefatının ardından unutulmakta, çalışmaları kaybolmaktadır. Bu çalışmada, önemli yerel folklor araştırmacılarından birisi olan Hayrettin Günay’ın yaşamı ve halk bilimi alanında gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar üzerinde durulmuştur. Hayrettin Günay’ın, başta Yeşilgiresun gazetesi olmak üzere, çeşitli yayın organlarında yayımlanmış halk edebiyatı, halk müziği, kemençecilik geleneği, halk oyunları, geçiş dönemleri, geleneksel avcılık, şenlik ve festivaller, çocuk oyunları, halk dili, halk botaniği, el sanatları konulu çalışmaları ele alınarak incelenmiştir. Bu doğrultuda; araştırmanın amacı, mahalli bir folklor araştırmacısı olan Hayrettin Günay’ın halk bilimi çalışmalarını sunmak, bu çalışmaları incelemek ve böylece araştırmacının Türk halk bilimine katkısını gözler önüne sererek literatüre kazandırmaktır.

Anahtar Kelimeler: Hayrettin Günay, Giresun, gönüllü folklor araştırmacısı, halk bilimi, halk edebiyatı.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı