Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

EĞİTİM ALANINDA BİREYSEL YENİLİKÇİLİK KONUSUNDA YAPILMIŞ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM TEZLERİNİN İNCELENMESİ

Ayşegül AYYILDIZ

Bu çalışmanın amacı, eğitim alanında bireysel yenilikçiliğe ilişkin lisansüstü eğitim tezlerini yıllara, kademelere, üniversitelere, enstitülere, bölümlere, araştırma yöntemlerine, örnekleme yöntemlerine ve veri toplama araçlarına göre incelemektir. Araştırmada bireysel yenilikçilik ile ilgili tezler incelendiği için nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Çalışma grubunu 2011-2021 yılları arasında yapılmış 40 lisansüstü eğitim tezi oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları; eğitim alanında bireysel yenilikçilik konusunda en fazla tezin 2019 yılında ve en az 2011, 2012, 2013, 2014 yılında yürütüldüğü görülmüştür. Tezlerin 3 tanesinin doktora düzeyinde ve 37 tanesinin yüksek lisans düzeyinde olduğu görülmüştür. Konu ile ilgili Anadolu, Gazi, Bartın, Necmettin Erbakan ve Yıldız Teknik Üniversitelerinde 3’ er tez yürütülmüştür. En fazla tez eğitim bilimleri ve sosyal bilimler enstitülerinde yürütülürken, en az tez sağlık bilimleri ve lisansüstü eğitim enstitülerinde yürütülmüştür. En fazla tezin eğitim bilimleri anabilim dalında, en az tezin erken çocukluk eğitimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, yaşam boyu öğrenme, spor yönetimi bilimleri, eğitim yönetimi ve planlaması, Türkçe ve sosyal bilimler eğitimi, özel eğitim, beden eğitimi ve spor öğretmenliği, uzaktan eğitim, eğitim teknolojisi anabilim dallarında yürütüldüğü görülmüştür. Tezlerin 39 tanesinde nicel ve 1 tanesinde karma yöntem tercih edilmiştir. Tezlerde en fazla tercih edilen seçkisiz örnekleme yöntemi, en az tercih edilen ölçüt, kartopu, amaçlı, küme ve oranlı eleman örnekleme yöntemidir. Tezlerin 39 tanesinde ölçek ve 1 tanesinde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır.

Anahtar kelimeler: bireysel yenilikçilik, tez, inceleme

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı