Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

REKLAM AJANSLARININ KARŞILAŞTIĞI RENK KAYNAKLI PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Mustafa Batuhan KURT

Basılı reklam iletişim sektörünün en önemli araçlarından biridir. Etkili ve doğru kullanıldığı takdirde, geniş kitlelere ulaşmak ve istenilen bilgileri sağlıklı şekilde aktarmak mümkündür. Reklamların görselleştirilmesi sürecine hizmet veren reklam ajansları, müşterilerinin talepleri doğrultusunda bu süreci etkin bir şekilde yönetmeye çalışmaktadırlar. 

Reklam ajanslarının bu görselleştirme sürecinde karşılaştıkları problemlerin en başında renk kaynaklı problemler gelmektedir. Bu renk kaynaklı problemler reklam ajanları ve müşterileri arasında hukuki boyutlara kadar uzanabilen anlaşmazlıklar çıkarabilmektedir. Bu durum ise reklam ajanslarının prestij, müşteri, zaman ve bunlara bağlı maddi kayıplar yaşamalarına sebep olmaktadır. Bu sebeple reklam ajanslarının renklerle ilgili karşılaşacakları problemleri önceden bilmesi ve önlemler alması gerekmektedir. Fakat bu alanda yeterli kaynak olmaması sektördeki kurumların bilgiye sağlıklı şekilde ulaşmalarında en büyük engeli temsil etmektedir.

Bu çalışma ile bu sektöre hizmet veren kurumlara ve bu alanda eğitim veren kurumlara bir kaynak oluşturulması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda yapılan çalışmada reklam ajanslarının basılı reklamların görselleştirilme aşamalarında renk evrenleri, baskı provası alımı, baskı altı malzemesi seçimi, baskı aşaması ve baskı sonrası süreçlerde karşılaşacakları renk problemleri ayrıntılı bir şekilde görsellerle ele alınmış ve nasıl çözecekleri konusunda da önerilerde bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: Reklam Ajansı, Renk, CMYK, Görsel Tasarım

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı