Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

VASILİ BARNOV’UN TARİHİ ESERLERİNDE SOSYAL SORUNLAR

Vakhtang İNAURİ

Vasili Barnov'un çalışmaları gerek tematik, gerekse  problematik bakımdan kıymetlidir. Hakkında pek çok bilimsel ve edebi makale yayınlanan, modernitenin yansıtıldığı tarihi hikaye türü romanları üzerine, yazarın özgün sanat üslubu ve edebi dili incelenmiştir.  Ancak eserlerdeki sosyal sorunlara odaklanılmamıştır. Bu çalışma V. Barnov'un eserlerini inceleme sürecinde yukarıda adı geçen sorunu incelemeye yönelik ilk girişimdir. Yazar, sosyal meseleyi mülkiyet veya sınıf aidiyetindeki farklılıklar açısından değil de daha fazla etno ve estetik değerlere göre algılamıştır.

Tanrı, iyilik ve sevgi. Bu üç kavram, eserlerindeki kahramanların sosyal karakterlerini ve Hıristiyan ahlaki ve etnik fenomeni ile dolu yaşamı ana fikir yapmıştır. Bundan yola çıkarak, manevi dünya ve fakir sınıfların günlük yaşamları ile onlara iyilikle yaklaşan kahramanlar, Tanrı'nın lütfu ve yüce bir sevgi duygusuyla doludur. Dolayısıyla bu katman adaleti, hümanizmi ve eşitliği temsil eder.

Meseleyi incelemek için aşağıdaki kaynaklar kullanıldı.

  1. Gürcü edebiyatı klasiği V. Barnov’un tanınan tarihi eserleri: "Mshverpli (Kurban)", "İsnis Tsiskari (Isani Şafağı)", "Mimkrali Şaravandedi (Soluk Halo)", "Hzarta Sasdzlo (Hazarların Gelini)", "Giorgi Saakadze" ve diğerleri.
  2. “Kartlis Tskhovreba” - Gürcistan'ın Tarihi. Çalışmada 18. yüzyılın olayları dahil Gürcistan'ın geçmişi yansıtılmıştır.
  3. V. Barnov'un çalışmalarının temel bir araştırma çalışması olan Violeta Tsiskaridze'nin “Modern Gürcü Edebiyatı Tarihinin Sorunları”.
  4. Geronti Kikodze, Çalışmaları, I. cilt. Ünlü Gürcü eleştirmen Geronti Kikodze tarafından yazılan bu kitap V. Barnov'un nesrinin sanatsal özelliklerini inceleme de büyük önem taşır.

Anahtar kelimeler: Saami, Migua, Levani, Tinatin, “İsnis Tsiskaric (İsani Şafağı)”, “Giorgi Saakadze”

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı