Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ULUSAL MASALLARIN ÇOCUK GELİŞİMİNİN ERKEN AŞAMASINA ETKİSİ

Nodar MIRAZANASHVILI 

Paata QURDADZE

Makalede eski Sovyetler Birliği’ne bağlı Cumhuriyetlerde, özellikle Gürcistan’a ağırlık verilerek masallara yönelik bilimsel yaklaşımların olumsuz değerlendirilmesi tartışılmış ve genellikle masal ve özel olarak halk masalların yaratılışının tarihsel yönlerine odaklanarak ilgili literatürün analizi yapılmıştır.

Masalların ortaya konulmasının nedenlerinin analizi, onların çocukların eğitimi ile yetiştirilmesinde öncelikli rol oynadıkları üzerine durulmuştur. Bir halk masalı, bir dizi eğitim faaliyetiyle birlikte ve gerekli becerileri geliştirmenin yanı sıra, çocuğun kişiliğinin oluşumunda uzun ve kapsamlı bir sürecin önemli bir bileşenidir. Masallar sadece çocukların bilincini genişletmekle kalmaz, aynı zamanda bilinçaltı dünyaları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Çocuklarda manevi duyguların gelişimi, manevi değerler için motivasyon ve yönelme verdiği için çok önemlidir. Bu da bireysel mükemmellik elde etmek adına en önemli argümanlardan biridir. Makalede ebeveynler için çocuk yetiştirmede masalların nasıl kullanılacağı hakkında tavsiyeler yer almıştır. Öneriler ayrıca çocuklara anlatılacak masalların içeriği ve türü ile de ilgilidir. Bütün bunların anlatıya dahil edilmesi daha uygun görülmüştür. Yatmadan önce hikaye anlatımı başlama özelliği olan “uyuşuk” uyku faktörü ile karşılaştırılır ve en eski mistik eğitim yöntemine benzer. Bu, bir hayal krallığına geçerken çocukların bilinçli bir anlayışına katkıda bulunan bir faktör olup böylece bilinçaltı kısımlarında meydana gelen olumlu süreci güçlendirir. Halk hikayeleri çocuklar üzerinde olumlu bir etkiye sahipken, masal metinlerinde yapılan değişiklikler veya rastgele oluşturulmuş hikayelerin anlatımı olumsuz olarak değerlendirilebilir.

Anahtar kelimeler: halk hikayeleri, çocuk eğitiminde halk hikayeleri, çocuk gelişimi ve masallar, çocuk yetiştirmede masalların rolü.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı