Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GÜRCÜ İŞ DİLİNİN GEÇMİŞİ VE GÜNÜMÜZDEKİ DURUMU

Mariam BERIDZE

Yirminci yüzyılın başlarında Gürcistan'da Tiflis Devlet Üniversitesi'nin açılmasıyla yasallaştırılan Gürcü ekonomik terminolojisinin önemli bir bölümünün oluşturulması ve kuruluş tarihi tartışılmıştır. Araştırmalarımızdan Gürcü dilinin yirminci ve yirmi birinci yüzyılların ekonomik gelişimini hazırlıksız karşılamadığı ortaya çıkmıştır. Makalede terim (bir nomen olarak), isimlendirme ve olağan temyiz edicilik (özellikle sözdizimsel çiftlerde) arasında ayrım yapmanın yollarını ve ilkelerini inceleme ihtiyacından bahsedilmiştir. Ayrıca, Gürcistan'daki ekonomik terimlerin çalışılmasının tarihi ve çalışmaların mevcut durumu yansıtılmıştır.

İlgili materyallerin analizi, ekonomik terminolojiyi düzenlemenin dilbilgisel ilkelerinin yaygın olduğu doğrulanmıştır. Bu ilkeler, pekçok sosyal bilimlerin terminolojik çözümünün temel eğilimlerini tekrarlamaktadır. Araştırmada gözlem, analiz ve karşılaştırma yöntemleri kullanılmıştır.

Makalede, işlevsel alan, dil bilgisel formlarının spesifik seçimi, özel kelime hazinesi, deyim, terminoloji, başka bir dilden alma süreç, işaretler ve stil, ortak dile bağlanma gibi teknik bir dil belirleme kriterleri tanımlanmıştır.

Makalede işletmenin ayrı bir nesne olarak ayırılma konusu gündeme getirilmiştir. Teknik bir dilin ne olduğu ile işlevsel bir stil kavramıyla nasıl ilişkili olduğu üzerine durulmuştur. Görüşülen konu günceldir, çünkü son zamanlarda “işlevsel stil” terimi yerine “dil” terimi hem uluslararası hem de Gürcü biliminde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Akıl yürütme, fonksiyonel stil kavramı ile diglossia arasındaki ilişkinin tartışılmasına dayandırılmaktadır. Bunlar ekonomik ve ticari terimlerin yaratılması, geliştirilmesi ve kullanılması dinamiklerini göstermek için kullanılmıştır. Bunun dışında, makalede Gürcistan'daki iş kaynakları ile modern araştırmaya dayanan çalışmaların tarihi analiz edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: iş dili, teknik dil, fonksiyonel dil, fonksiyonel stil, terim, özel dil, dil alt sistemi

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı