Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

BAZI DENETİMLİ ÖĞRENME ALGORİTMALARININ R PROGRAMLAMA DİLİ İLE KIYASLANMASI

Yusuf Murat KIZILKAYA

Ayşe OĞUZLAR

Yapay zekâ bilgisayarların insanların düşünce sistemlerini taklit ederek karmaşık problemlere çözüm üretebilme yeteneklerine verilen addır. Makine öğrenmesi ise yapay zekânın önemli bir alt dalıdır. Makine öğrenmesi, çeşitli görevlerin öğrenilmesi, mantıksal ve ikili çıkarımlar yoluyla otomatik hesaplama yöntemlerini kapsayan bir süreç olarak ele alınabilir. R yazılımı pek çok istatistiksel hesaplamanın yanı sıra makine öğrenmesi algoritmasında ki başarısıyla da ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada R yazılımının sınıflandırma amacıyla kullandığı çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarının performansları karşılaştırılmıştır. Bu amaçla, UCI Makine Öğrenme Havuzundan, elde edilen gerçek verilere çeşitli makine öğrenme algoritmaları uygulanmış ve sınıflandırma algoritmaları birkaç kriter kullanılarak karşılaştırılmıştır. Hesaplanan kriterlerden olan; kesinlik, doğruluk, duyarlılık ve F ölçütü hareketle, sınıflandırma tekniklerinin kıyaslanması yapılmıştır. Yapılan karşılaştırmalar sonucunda, üç kriterde en iyi sınıflandırmayı yapan Lojistik Regrasyon algoritmasının diğer algoritmalara göre daha başarılı olduğu görülmüştür. Tüm ölçütlerden en iyi ikinci performansı gösteren algoritma Navie Bayes algoritması olmuştur.

Anahtar Kelimeler: Makine Öğrenmesi, Denetimli Öğrenme, R Programlama, Lojistik Regresyon, Navie Bayes. 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı