Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

FRANCIS BACON'S RESİMLERİNDE İNSANLIK DURUMU: BİR KİMLİK VE GERÇEKLİK ANALİZİ

Doğan AKBULUT

Bacon’ın sanatı, korkunç, haykıran, sefil insanlık durumunun özeti gibidir. Onun insana bakışı, hayata karşı kayıtsızlığı yaşamla ölüm arasına sıkışmış çaresiz bir bireyin, özelde ise kendi istismarlarının, tercihlerinin veya yaşanmışlıklarının üstü örtük yansımalarıdır. Sadece kendi yaşamının özeti olarak ele alınsa bile sanatının ana malzemesi insandır. Bazen bir portre bazen yatakta uzanmış bir figür, bazen yarı insan yarı hayvan olarak algılanabilecek türden insanımsı, kargasından sıyrılmış kan revan içinde et yığınları varlıklar onun sanatından görüngülerden sadece bazılarıdır. Bu türden imgeler, çocukluğunda ve gençliğinde yaşanmış travmaların sonucu, yaşamının önemli bir döneminde saklamak zorunda kaldığı cinsel kimliği nedeniyle toplumsal linçe maruz kalmış, dışlanmış bir bireyin ruh halini yansıtan, kendi kimliğini kabul ettirmeye çalışan bir insanın yaşadığı bunalımların nörotik dışavurumu gibidir.

Sanatla yaşamın örtüşmesi ya da sanatçının yaşamının sanata nasıl yansıdığının bir özeti niteliği taşıyan bu araştırmada Bacon’un resimleri üzerinden sanatçının kimliği ve eserlerindeki gerçekliği üzerine bir inceleme yapılması amaçlanmıştır. Bacon’un resimlerindeki figürlerin imgesel olarak sunduğu iletilerin incelenmesi, onun sanatının anlaşılması ve yorumlanması ve yirminci yüzyıl yeni figürasyon resim sanatı ile bağlantıların kurulması çalışmanın ana eksenini oluşturmuştur.

Anahtar Kelimeler: Sanatın Gerçekliği, Sanatın Kaynakları, İnsanlık Durumunun Görsel Temsili, Sanatla Yaşamın Örtüşmesi

 

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı