Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

EDNA’NIN UYANIŞI: KÖLELİKTEN ÖZGÜRLÜĞE VE YIKIMA BİR YOLCULUK

Murat KARAKOÇ

Erkek egemen toplumlarda ezilen ve bastırılan kadın figürü, insanlık tarihinin başlangıcından bu yana anlaşmazlık konusu olmuştur. Kadın ve erkeklerin kendilerine dayatılan görevleri kaçınılmaz olarak yerine getirmek zorunda kalmaları talihsiz bir durum olsa da neyi, neden yapmak zorunda kaldıkları tartışma konusudur. Geleneksel olarak erkekler işe gider, para kazanır, kadınlar ise evde kalır, evle ilgilenir ve çocuklara bakar. Bu tür günlük rutinlerin geleneksel bir görev olarak görülmesinin nedeni toplumun arka planında din temelli ahlaki öğretiler ve kültürel değer ve uygulamalar yatmaktadır. Kate Chopin, Uyanış'ta kadın figürünün durumunu ele alıyor. Burada romanın kadın kahramanı Edna Pontellier, kocası ve aile kurumu tarafından temsil edilen toplumun emirlerinin yavaş yavaş farkına varan dönüşen bir karakter olarak tasvir ediliyor. Bakması gereken çocukları, tatmin etmesi gereken bir kocası, bakması gereken bir evi ve hizmet etmesi gereken ataerkil bir toplum bulunur. Bu makalede Edna’nın durumu, özellikle Üçüncü Dalga Feminizme göre tanımlanan toplumsal cinsiyet rolleri açısından incelenmektedir.

Anahtar Sözcükler: Uyanış, Cinsiyet Rolleri, Üçüncü Dalga Feminizm, Kate Chopin, Ataerkillik

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı