Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

İLHAN BERK'İN İLK DÖNEM ŞİİRLERİNDE MODERNLEŞME, BUNALTI VE YABANCILAŞMA İZLEKLERİ

Vedi AŞKAROĞLU

İnsanın yaşamsal sıkıntıları, her dönem edebi üretimin ana ekseninde yer almıştır. Varlığının anlamını keşfetme zorunda olan insan, çevresindeki olay ve koşullardan yola çıkarak kendini tanımaya ve varoluşunu anlamlandırmaya girişir. II. Yeni Şiiri, modernleşmenin karşısında yeni bir anlam arayışına itilen kent insanının trajiğini bireysel bir pencereden sunar. İlhan Berk, ilk dönem şiirlerinde kent içinde ekonomik yaşamın kıskacında kendine ve topluma yabancılaşan ve derin bir bunaltı yaşayan insanın betimlemesini, işçiler, kadınlar, genç kızlar ve çocuklar çerçevesinde işler. Alt ekonomik sınıfa ait insan, onun ilk dönem şiirlerinde, mutsuz, umutsuz, bunaltılı ve yabancılaşmıştır. Bu makalede, İlhan Berk’in ilk dönem şiirlerinde modernleşme ile birlikte deneyimlenen bunaltı, yabancılaşma izleklerinin bireyin penceresinden nasıl algılandığı irdelenecektir.

Açar Sözcükler: İlhan Berk, İlk Dönem Şiirler, Modernleşme, Birey, Bunaltı, Yabancılaşma.

.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı