Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

BEKLENTİ KILAVUZU STRATEJİSİNİN 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİLERİNE ETKİSİ

Mustafa Onur KAN

Bu çalışmanın amacı, beklenti kılavuzu stratejisinin 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama becerilerine etkisini belirlemektir. Çalışma grubu, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Antakya ilçesine bağlı alt sosyo-ekonomik düzeydeki bir ortaokulda 8. sınıfa devam eden 20’şer kişilik iki gruptan oluşmaktadır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma sürecinde deney grubunda Türkçe derslerinde beklenti kılavuzu stratejisi kullanılmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamış ve dersler programdaki şekliyle işlenmiştir. Altı hafta süren uygulamada kullanılan beklenti kılavuzları araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Verilerin çözümlenmesinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ve Mann Withney U Testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, beklenti kılavuzu stratejisinin 8. sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlamalarını anlamlı düzeyde artırdığı belirlenmiştir. Deney grubuyla kontrol grubu arasında deney grubu lehine bir fark olmakla birlikte iki grubun sontest puanları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.

Anahtar Kelimeler: Okuma, Okuduğunu anlama, Okuma stratejileri, Beklenti kılavuzu.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı