Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SÖZCÜK ANLAMININ, ŞEKLİN, ÇEŞİTLİLİĞİN VE İFADENİN AÇIKLAMALARINI KULLANARAK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÖĞRETİMİ

Tamuna KHETAGURI
Mzia ZANGALADZE
N

Kelime anlamı, biçimleri, telaffuzu ve uygunluğu (KABTU) temelinde kelime bilgisi becerilerini oluşturabilmek için bir araçtır. KABTU’nun sözcük dağarcığına dayanarak sözcük dağarcığı becerilerinin oluşumunun çözülmemiş ve ayrıntılı araştırma gerektiren bir sorun olarak düşünmesi gerek. Bu durum ise söz konusu çalışmamızın araştırma konusu oldu. Çalışmada öğrencilerin kelime dağarcığını oluşturmak için KABTU kelime dağarcığı temeline dayanarak bilimsel ve deneysel olarak test edilmiş bir yöntem geliştirilmesi üzerine durulmuştur. Çalışmanın hipotezine göre öğrencilerin kelime dağarcığının KABTU kelime hazinesi temelinde oluşturulmasının başarılı olacağı düşünülmektedir. Öğrencilerin kelime dağarcığının KABTU kelime hazinesi temelinde başarılı bir şekilde oluşturulması için gerekli metodolojik koşulları dikkate alan metodolojik sistemin geliştirilmesinin gerekli olduğu fikir ileri sürülmüştür. Bu süreç uygulanma temelinde gerçekleştirilirse (1) öğrencilere yabancı dilleri öğrenme süresine göre iletişimsel yeterlilik kazandırır.  (2) Öğrencilerin öğrenim sürecinde (a) kelimelerin anlamlarını belirlemeleri, (b) telaffuza dikkat çekilmeleri, (c) anlam bakımından benzer kelimeler arasındaki farkları belirlemeleri, (d) yazımda benzer kelimeleri ayırt etmeleri, (3) farklı aşamalar ve adımlar olan açık öğrenim algoritmasını takip etmeleri gerek. Çalışmada hipotezin geçerliliğini test etmek için aşağıdaki araştırma yöntemleri kullanılmıştır: Araştırma sonuçlarının analizi ve genellemesi, sözcük ve deneysel öğrenmenin KABTU'su temelinde kelime bilgisi becerilerinin oluşumunun pedagojik sürecinin modellenmesidir.

Anahtar kelimeler: kelime bilgisi, öğrenme, anlam, biçim, telaffuz, alaka düzeyi, deney, KABTU.

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı