Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

BİR İFADE OLARAK EDEBİ METİN (ÇEHOV’UN “6 NUMARALI KOĞUŞ” ÖYKÜSÜNDEN ALINAN MATERYALE DAYANARAK)

Shalala RAMAZANOVA

Çalışmada dünyaca ünlü Rus oyun ve kısa öykü yazarı olarak tanınmış ve alanında haklı bir şöhrete ulaşmış yazarlar arasında sayılan Anton Pavloviç Çehov’un tanınmış öyküsü “6 Numaralı Koğuş” ele alınmıştır. Çalışmada anlatının inşasının içsel dinamiklerini dikkate alarak ve bunları iletişim silsilesine dahil ederek, yabancı dil ortamında Türk öğrencilere Rus dilinin etkileşimli öğrenme pratiğinde edebi metni analiz etme metodolojisi uygulanmıştır.

Anton Pavloviç Çehov’un “6 Numaralı Koğuş” adlı öyküsü, okuyucuya bir hitap, muhataba bir çağrı, değerlendirme, eleştiri, empati ya da muhalefet açısından bir yanıt vermesi beklenen muhataba bir mesaj olarak kabul edilmektedir. Çalışmada metni oluşturan üç tür ifade incelenmiştir; yazarın monolog konuşması, karakterlerin dolaylı konuşması ve karşılıklı konuşmalardır. Yazar, eserde, konuşma konusunun bireyselliğini; hikaye yazarının tarzı, dünya görüşü, eserin olay örgüsünün peripeteia’sı, yazarın konuşmasına göre karakterlerin konuşmasının farklı aktarım biçimlerini ortaya çıkarmaktadır. Ayrıca çalışmamızda tasvirlerin rolü aracılığıyla; yılın ayı, günün saatinin, havanın, eylem sahnesinin yanı sıra bir işaretleyici olarak eserin olay örgüsünün peripeteia’si ve karakterin duygusal durumunun bir göstergesi olarak analiz edilmektedir.

Çalışma konusu, karakterler arasında olduğu kadar yazar ve okuyucular arasında da bir iletişim aracı olarak hikaye metninde yer alan ifade türleridir.

Burada, Anton Pavloviç Çehov’un “6 Numaralı Koğuş” adlı öyküsünün metin analizi, yabancı dil olarak Rusça’nın etkileşimli öğretiminin bir parçası olarak Türk öğrencilerle birlikte karşılaştırmalı edebiyat dersinde yürütüldü. Yabancı bir dil metnini algılamanın tüm zorluklarını hesaba katarak metnin analizi, Rus edebi metinlerini okuma ve anlama stratejisinin bilinçli bir yaklaşım gerektirdiği sonucuna varmayı mümkün kılmaktadır. Yazarın metni kapsamlı bir anlatı olarak hazırlama sürecinde kullandığı söz varlıkları, okuyucuların önüne her birinin kendi bireysel cevaplarını bulması gereken hayati derecede önemli sorular koymaktadır.

Anahtar sözcükler: kurmaca metin, ifade, monolog konuşma, diyalojik konuşma, yazarın konuşması, doğrudan ve dolaylı konuşma

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı