Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KÜLTÜREL ÇEŞİTLİLİĞİN YÖNETİMİ VE ÖRGÜTSEL PERFORMANSA ETKİSİ

Zozan ALI ABDULLAH

Hussein AHMAD MUSTAFA

Canan YILDIRAN

Yahya FİDAN

Küreselleşme ile birlikte örgütlerde artan kültürel çeşitliliğin öneminden dolayı, çalışma kapsamında kültürel çeşitliliğin yönetimi ve kültürel çeşitliliğin yönetiminin örgüt performansına etkisi araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Ampirik olarak kültürel çeşitlilik yönetimi ve bunun örgütsel performansı artırma üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlanmaktadır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmış olup, ilgili anket Irak’taki telekomünikasyon şirketlerinde çalışanlara uygulanmıştır. Analizler sonucunda kültürel çeşitlilik yönetiminin güçlü bir etki katsayısı ile örgütsel performansı artırdığı tespit edilmiştir. Kültürel çeşitliliğin renk körlüğü, adalet, eşit erişim, kültürel entegrasyon ve öğrenme gibi tüm bileşenlerinin de örgütsel performans üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Özellikle, kültürel olarak farklı işgücüne sahip örgütlerin, stratejileri belirlerken kültürel çeşitliliği göz önünde bulundurmaları araştırmanın kapsamında yönetsel bir katkısı olduğu söylenebilir. Ayrıca, örgütsel performansın iyileştirilmesi konusunun daha iyi anlaşılması ve çalışanlar tarafından örgütsel performansı etkileyen faktörlerin net şekilde bilinmesi sağlanmalıdır. Bir örgütün kültürel çeşitliliğe sahip iş gören topluluğunu etkili bir şekilde yönetebilmesi sonucunda, çok kültürlü bir pazarı tatmin edebilmesi ve çok kültürlü müşteriler tarafından tercih edilebilmesi mümkün olacaktır. Değişen rekabet koşulları ve güçleri karşısında işletmelerin kültürel çeşitliliği hem desteklemeleri hem de tercih edip başarılı şekilde yönetebilmeleri kendilerini rakipleri karşısında avantajlı bir duruma getirecek ve rekabet gücü kazandıracağı söylenebilir. Son olarak, araştırmanın tek bir sektörde gerçekleştirilmiş olmasını bir kısıt olarak ifade edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Kültür Çeşitlilik, Örgütsel Performans, Organizasyon, Yönetim, İşletme.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı