Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

COVID 19 SALGINI SIRASINDA UZAKTAN İNGİLİZCE ÖĞRENMENİN ZORLUKLARI: SAMTSKHE-CAVAKHETİ BÖLGESİ OKULLAR ÖRNEĞİ

Gulnara JANOVA

Maka MURVANIDZE

Makalede Gürcistan'da Covid 19 pandemisi sırasında uzaktan İngilizce öğrenimi sırasında ortaya çıkan sorunlar ele alınmıştır. Çalışma Samtshe-Cavakheti bölgesi İngilizce öğretmenlerini dâhil edilerek gerçekleştirilmiştir. Makalede Gürcistan Hükümeti ile Eğitim Bakanlığı tarafından atılan adımlar ve ortaya konulan kararlar tartışılmıştır. Bunlar arasında yer alan “Teleskola” adlı proje üzerine de etraflıca durulmuştur. Pandemi sırasında dünyada devam eden süreçler vurgulanmıştır. Okulların kapanmasıyla birlikte “Bir an evvel uzaktan eğitime geçme sistemine” zorunda kalan dünya çapında birçok ülkenin deneyimlerinden bahsedilmiştir. Çalışmada Samtshe-Cavakheti Bölgesi İngilizce öğretmenlerinin karşılaştığı tüm zorluklara ve sorunlara yer verilmiştir. Araştırmaya bölgenin etnik çeşitliği yanı sıra gerek şehirde, gerekse köylerde bulunan ve sayı olarak az öğrencisi olan okul öğretmenlerin katılması da dikkat çekmektedir. Samtshe-Cavakheti okullarında uzaktan İngilizce öğretimi sırasında ortaya çıkan zorlukların sonuçları ayrıntılı olarak sunulmakta olup elde edinilen veriler istatistiksel doğrulukla hesaplanmıştır. Anketin amacı, Samtshe-Cavakheti bölgesinde (Gürcistan) İngilizce öğretmenlerinin pandemi sırasında (2020-2021 akademik yılı) ne gibi zorluklarla karşılaştıklarını ve uzaktan verdikleri derslerde kullandıkları yöntem ve stratejiler ile zorlukların üstesinden gelmelerine yardımcı olan deneyimleri gösterilmiştir. Pandemi sırasında dil öğretmek öğretmen yaratıcılığını gerektirir. Çünkü 21. yüzyılda öğrencilerin eleştirel düşünen, yaratıcı, sosyal, işbirlikçi, hoşgörülü olmaları gerekiyor. Bunu başarmak için bir öğretmen, öğrencilere dil öğretmek ve 21. yüzyıl becerilerinde ustalaşmak için dört temel beceriyi birleştirmelidir. Makale ayrıca bir öğretmenin "Acil durum sırasında uzaktan eğitim" yapıldığında izleyebileceği bazı temel ipuçlarını da içermektedir. Mevcut durum bize ne devletin ne de öğretmenin üzerinde durmamayı, önemsemeyi ve öğrenme sürecini planlamayı bırakmaması gerektiğini göstermiştir. Uzaktan eğitim formatı, yüz yüze eğitimin faydalarını tamamen değiştiremez, ancak daha iyi hazırlanmış bir öğretmen dersi, daha iyi bir gelecek için ön koşul sayılabilir.

Anahtar Kelimeler: pandemi, araştırma, acil uzaktan eğitim, zorluklar, öğretmen, ingilizce.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı