Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GENEL SAĞLIK SİGORTASIYLA İLGİLİ DEVLET PROGRAMLARININ GELİŞTİRİLMESİ, DÜZENLEME AŞAMALARI VE ZORLUKLAR: GÜRCİSTAN ÖRNEĞİ

David TCHITOTASHVILI

Khaliana CHITADZE

Zurab ZURABASHVILI

Kamu refahını artırmak, finans biliminin ve devletin temel amacıdır. Bu hedefe ulaşmadaki en önemli faktörlerden biri de nüfusun sağlığı, küresel sigorta meselesi ve sosyal güvenliktir. Ancak, Gürcistan devleti kendi nüfusuna küresel sağlık hizmeti sunamamakla birlikte sigortacılık dünyası da küresel sağlık sigortası meselesini üstlenemiyor.

Dünya ülkelerinden yalnızca otuz ikisi evrensel sağlık hizmetini sağlayabiliyor. Gürcistan Devleti genel sağlık sigortası programını yürürlüğe geçiren 33. ülke oldu ve bu durum küresel sağlık hizmetlerine ve küresel sigorta korumasına yönelik büyük ve başarılı bir adım olarak kabul edildi. Ancak tüm önemli devlet reformları gibi bu reform da gelişiminin ve düzenlenmesinin farklı aşamalarında beraberindeki sorunlardan ve zorluklardan muaf değildir.

Tabi ki, Gürcistan nüfusunun küresel sağlık sigortası ve sosyal güvenliğinin en önemli ve sağlam garantilerinden biri Devlet Genel Sağlık Sigortası programını geliştirmek ve daha da genişletmektir. Devletin genel sağlık sigortası programı, geliştilime yönleri, verimlilik, finansal kaynaklar ve duyulan ihtiyaç arasındaki sürekli uyuşmazlık, kapalı bir çemberde yürümek gibidir. Bu durum ise asla bir çözüm değildir.

Makalede genel sağlık sigortası devlet programının oluşumu, gelişmesi, yönetimi ile düzenleme aşamaları ve ilk aşamada sigorta piyasasının katılımıyla ilgili zorluklar analiz edilmiş ve bununla birlikte sigorta şirketleri aracılığıyla doğrudan finanse edilen ve edilmeyen devlet sağlık programının ayrıntıları tetkik edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Gürcistan, Sağlık Sigortası, Devlet Programı, Finansman, Zorluklar

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı