Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

TÜRKİYE'DE MODERN AFET YÖNETİMİNİN KURULMASI: OPERASYONEL İYİLEŞTİRMELER

Hikmet İSKENDER

Doğal afetler, teknolojik gelişmeler ve iklim değişikliği dahil olmak üzere afetler çeşitli nedenlerle son yıllarda daha sık yaşanmaktadır. Bu afetler halk sağlığı, çevre ve altyapı sorunları gibi çeşitli sorunlara neden olmaktadır. Türkiye gelişmekte olan bir ülkedir ve coğrafi olarak doğal afetlerin sıklıkla meydana geldiği ve doğal afetlerin çoğunun depremlerle ilgili olduğu bir bölgede yer almaktadır. Deprem gibi doğal afetlerin olumsuz etkilerini önlemek için afet yönetim sistemleri uygulanmaktadır. 1999 Marmara Depremi Türkiye'de Afet Yönetiminin mihenk taşıdır ve bu depremden sonra afet yönetim sistemi değişmiş ve yürürlüğe girmiştir. Bu çalışmanın amacı, geçmişten günümüze Türkiye'deki depremleri incelemek, toplanan verilerden yararlanarak afet yönetimi hakkında çıkarımlarda bulunmak ve afet yönetim sisteminin ülkemizdeki etkilerini araştırmaktır. Sunulan çalışmada, Türkiye'de afet yönetimine genel bir bakış yapılmış ve Türkiye'de faaliyet gösteren afet yönetim sistemlerinin işleyişi incelenerek meydana gelebilecek afetler için afet yönetim sistemi tartışılmıştır. Bu makale, Türkiye'de afet yönetim sisteminin etkinliğini değerlendirmektedir. Bu çalışma ile depremlere dayalı tespitlerle Türkiye'de afet yönetimine ilişkin çıkarımlarda bulunulmuştur.

Anahtar Kelimeler: afet, yönetim, doğal afet, deprem, operasyonlar, EM-DAT

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı