Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

İÇ DENETİMDE FARKLI KAYNAK KULLANIMI

Erdinç ÖÇAY

Küreselleşen dünya ekonomi piyasalarında şirketlerin uzun yıllar boyunca sektörlerindeki rekabet gücünü kaybetmeden, kurumsal yozlaşmaya uğramadan ve uluslararası alanda benimsenen etik ilkelere uyum göstererek işletme faaliyetlerinin sağlıklı bir biçimde yürütülmesi için iç denetime duyulan ihtiyaç her geçen gün giderek artmaktadır. İşletmeler iç denetim faaliyetlerini sürdürürken çeşitli kaynaklardan yararlanmaktadırlar. Etkin bir iç denetim organizasyonun işletmelerin etkinlik ve verimlilik ile ilgili karşılaşılabileceği muhtemel problemlerin erken tespit edilmesi ve bu sayede işletmelerin ilerleyen faaliyet dönemlerinde meydana gelebilecek olağan zararların önlenmesinde önemli bir rol oynayacağı açıktır. Bu noktada her işletme, menfaatleri çerçevesinde kendi iç kaynaklarını kullanarak iç denetim organizasyonunu şekillendirebileceği gibi işletme dışı kaynaklara da başvurabilir. İşletmeler bu kararı verirken işletme ölçeği, organizasyon yapısı, denetim faaliyetinin iç kaynak kullanılarak gerçekleştirme maliyeti ile dış kaynak kullanım maliyeti gibi işletmeye ait göstergeleri dikkate almaktadırlar. İşletmelerde iç denetim faaliyetleri gerçekleştirilirken kullanılan iç kaynak ve dış kaynak kullanımları kendilerine özgü avantaj ve dezavantajlar barındırmaktadırlar. Bu noktada denetim faaliyetinin iç kaynak kullanılarak yapılmasının yanı sıra dış kaynaklardan faydalanılarak gerçekleştirilmesi de işletmenin iç denetim faaliyetinin özgünlüğünü ve güvenirliğini artıracaktır. Bu durum biz araştırmacılara iç denetimde dış kaynak kullanımı ve hibrit yöntemlerin daha derinlemesine incelenmesi gerektiğini göstermektedir. Bu amaç doğrultusunda yapmış olduğumuz bu çalışmamız da dış kaynak kullanımı ve iç denetimde farklı kaynak kullanımı incelenmiş olup iç denetimde farklı kaynak kullanımlarının avantajları ortaya konmaya çalışılmıştır.

Anahtar kelimeler: İç Denetim, Dış Kaynak, İç Kaynak, Eş Kaynak, İç Kontrol

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı