Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

MEVCUT PAZARLARDA YENI ÜRÜN LANSMAN STRATEJILERI: TÜRKIYE TÜKETICI ELEKTRONIĞI PAZARINDA VAKA ÇALIŞMASI

Kutay MUTDOĞAN

Firmalar açısından günümüz iş dünyasında en değerli kavramların başında müşteri odaklılık gelmektedir. Merkeze konan,günümüz tüketici ve müşterilerin sürekli yenilik beklentisi içinde olmaları, çok hızlı değişen rekabet koşulları, çok hızlı gelişen teknolojik üretim imkanları, ve yine çok hızlı gelişen teknolojik iletişim imkanları gibi nedenler yüzünden firmalar için düzenli olarak yeni ürün(ler) pazara sürmek ve mevcut portföylerini genişletmek kaçınılmaz bir hale gelmiştir. Bu çalışma; Türkiye tüketici elektroniği pazarında yenilikçi bir yaklaşım ile pazara, firmanın kendisine, ve hatta tüm sektöre göre yeni olabilecek üç ürünle, literatürde yer alan hem ürün hem de firma bakış açılarıyla alternatif lansman stratejileri uygulamış ve bu uygulamaları kapsamlı bir pazar araştırma verilerine göre düzenlemiş bir firmanın yaşamış olduğu tüm süreçleri, ilgili literatür çalışmaları ile birlikte açıklayan bir vaka çalışması incelemesidir.

Çalışmada, öncelikle literatürde yeni ürün kavramı tanımları incelenmiş olup daha sonra yeni ürünün firma ve müşteri bakış açılarına göre farklılıkları ve kesiştiği alanlar yine literatürde yer alan çalışmalar ışığnda incelenmiştir. İncelemenin devamında, araştırmaya da konu olan, firmaların yeni ürünler geliştirirken deneyimledikleri süreçler ve yine kurguladıkları stratejiler, geçmişte akademide yapılmış incelemeler ile birlikte analiz edilecektir. Araştırmanın son bölümünde, bir vaka çalışması olarak, ABC Enerji firmasının‘giyilebilir solar enerjili tüketici elektroniği’ pazarında lansmanını yapacağı yeni ürün grubunda planladığı ve uygulamasını başlattığı stratejiler, geçmişte tanımlanmış olan farklı modeller ile açıklanmaya çalışılacaktır. 

Anahtar Kelimeler: Tüketici elektroniği pazarı, yeni ürün, pazar araştırma, marka lansman stratejileri, marka genişletme stratejisi

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı