Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

BESARİON ORBELİSHVİLİ POLEMİK TARZI ESERİ OLAN „GRDEMLİ“'NİN METİN TANIMLAMASI

Nino MEGENEISHVILI

Gürcü Edebiyatında polemik muhtevası geçmişten günümüze kadar işlenen önemli ve çokça rastlanan bir alandır. Hıristiyanlığın yanısıra diğer dinlere de karşı çıkanları etkisiz kılmak polemik literatürünün asıl amaçlarında biri olmuştur. Gürcülerde kalem kavgasına ait eserler, yalnız Hıristiyan olan çeşitli dini akımlara ve mezheplere karşı değil, aynı zamanda XVII-XVIII. yüzyıllardan itibaren, Gürcistan'da Katolik misyonerlerin sayısı artıkça, Katoliklerin dini saldırılarına karşı da gerekli cevap vermek zorunda kalmıştır. Dini (Katoliklik) propagandası da dahil olmak üzere Batı ideolojisinin arkasında gizlenen diplomatik eylemler de Ortodoksluğu tehdit etmekteydi. Katoliklik hareketine etraflıca karşı çıkacak ve halka, Gürcülere Katoliklik ile Ortodoksluk arasındaki ideolojik farklılığın açıklanması için gereken özel eserler yaratma fikri David Gareci Manastırı’nda faaliyet gösteren edebiyat ekolü tarafından ortaya konuldu. O zamanlar tanınmış bir dini yazar olan Besarion Orbelishvili bunu yazmakla görevlendirildi. Kendisi Gürcü dilinde en eksiksiz Katolik karşıtı eser olan „Grdemli“ adlı büyük bir eser tamamladı ve başarılı bir şekilde ortaya koydu. Kitapta Doğu ve Batı Kiliseleri arasındaki sorunlar tartışılmıştır. Tartışmalı her hüküm, Kutsal Yazılardan alıntılar ile önde gelen dini adamların düşüncelerinden alıntılarla desteklenmiştir.

Eski Gürcistan'da „Grdemli“ çok popülerdi. Ulusal El Yazmaları Merkezi'nde, Kutaisi ve Gori Etnografya Müzeleri'nde 12 "adet „Grdemli“ nüshası muhafaza edilmektedir. Bütün kalem kavgası eserlerin amacı ortaya konulan sorunların dini argümanlar temelinde açıklamak ve ileri sürülen tutumları haklı göstermektir. Argümanlar inandırıcı ve açıklayıcı olmalıdır, bu nedenle bu tür eserler üstün bir akademik kalite ile, yazılarla ölçülür ve zengin entelektüel kaynaklara dayanır. Kalem kavgası ürünlerin karşıtlarını edebi polemikçiler, ilahiyatçılar ve din adamlarıyla birlikte devlet adamlarından oluşuyordu.

Anahtar Kelimeler: El yazma, David Gareci, Edebiyat Ekolü, Grdemli, Polemik.


Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı