Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ELECTRE III VE TOPSIS YÖNTEMLERİ İLE ÜLKELERİN İŞ YAPMA KOLAYLIĞINA GÖRE SIRALANMASI

Sibel ŞENER, Hüdaverdi BİRCAN

Karar verme sürecinde, Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri, Karar Verici’nin birden fazla kriter kullanmasına izin vererek en iyi alternatiflerin belirlenmesinde kolaylık sağlamaktadır. Çok kriterli bir yapıya sahip olan İş Yapma Kolaylığı Endeksi, ekonomilerin rekabet gücünü artırmak için küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin kuruluşlarını ve faaliyetlerini kolaylaştıracak bir iş ortamını sağlayan düzenleyici ve yasal sistemleri incelemek amacıyla oluşturulmuş bir endekstir. Bu çalışmada, ELECTRE III ve TOPSIS yöntemleri kullanılarak iş yapma kolaylığına göre ülke ekonomilerinin en iyiden en kötüye doğru sıralanması amaçlanmıştır. Her iki yöntemin elde ettiği sonuçlar İş Yapma Kolaylığı Endeksi’nin sıralaması ile karşılaştırıldığında, ELECTRE III yönteminin TOPSIS yöntemine göre daha iyi bir performans gösterdiği belirlenmiştir. ELECTRE III yöntemin değişik parametrelerine (farksızlık, tercih ve veto eşikleri) yapılan duyarlılık analizi sonucunda, sıralamanın özellikle farksızlık ve tercih eşiğine duyarlı olduğu, veto eşiğine fazla duyarlı olmadığı gözlemlenmiştir. Her iki yöntem ile elde edilen sıralamalarda en iyi ve en kötü ülke sıralaması doğru tahmin edilmiştir. Bu sonuçlara göre, Yeni Zelanda en iyi iş düzenleme ortamına sahip ülke, Güney Sudan, Kongo, Libya ve Eritre ise en kötü iş düzenleme ortamına sahip son dört ülke olarak bulunmuştur. Ayrıca TOPSIS, ELECTRE III yönteminin başlangıç parametreleri ile elde edilen sıralamasıyla karşılaştırıldığında, her iki yöntemin 17 ülkeyi aynı sırada sıraladığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, ELECTRE III, TOPSIS, İş Yapma Kolaylığı Endeksi, Eşik Değer.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı