Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

AZERBAYCAN'DA SEYAHAT VE TURİZM REKABETÇİLİK ENDEKSİNİN SORUN VE ZORLUKLARI

Nargiz HASANLI

Makalede Azerbaycan'daki seyahat ve turizm işletmelerin güven endeksleri incelenmektedir. Çalışma, dünya ekonomik forumu tarafından Deloitte, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) ve Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN), Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) ile işbirliği içinde yürütülen 140 ülkenin 2019 seyahat ve turizm rekabet edebilirlik endeksi raporuna dayanmaktadır.  Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi (WTTC) raporuna  göre, Azerbaycan'ın ankete katılan 140 ülke arasındaki sıralaması ve konumu şu kilit alanlarda analize tabi tutulmuştur : (1) seyahat ve turizm düzenleme çerçevesi; (2) seyahat ve turizm iş ortamı ve altyapısı; ve (3) seyahat ve turizm politika ve şart iyileştirilmesi,  (4)kültürel ve doğal kaynaklar. Azerbaycan'ın rapordaki konumu, Ojo, Busayo ve Raja Yusof’un 2014 yılında yapmış oldularını çalışmadan alınarak beş puanlık likert ölçeğine tabi tutulmuştur: 1-30, mükemmel; 31-60, iyi, 61-90, orta 91-120 ve 121 ve üzeri yukarıda, yorumlama kolaylığı açısından zayıf. Bulgular, Azerbaycan'da turizm yatırımını destekleyen seyahat ve turizm düzenleyici çerçevesinin cesaret verici olmadığını, Azerbaycan seyahat ve turizm iş ortamının ve altyapısının mevcut durumunun turizm yatırımını ve seyahat için gerekli insan, kültür ve doğal kaynakları teşvik etmediğini göstermektedir. Azerbaycan'da turizm yatırımı üzücü bir durumda. Bulgular ışığında, çalışma Azerbaycan'da turizm sektörünün rekabet endeksini geliştirmek için çeşitli çözümler önerilmiştir.

Anahtar Kelimeler:  Azerbaycan Seyahat Endeksi, Rekabet, WEF raporu

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı