Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

ADAY ÖĞRETMENLERİN ALDIKLARI HİZMET ÖNCESİ EĞİTİM İLE KİŞİSEL MESLEKİ YETKİNLİKLERİNİN İNCELENMESİ

İbrahim GÜL

Hakan Süleyman KÖSE

Öğretmen niteliğinin artırılmasında en önemli unsurlardan birisi hizmet öncesi eğitimin kalitesinin artırılmasıdır. Başarılı bir öğretim elemanı kadrosuna sahip eğitim fakültelerinde, eğitim programlarının etkili uygulanması ve öğretmen adaylarına yeterli düzeyde uygulama imkânı sağlanmasıyla böyle bir kaliteyi yakalamak mümkündür. Kişisel mesleki yetkinlik bireyin kişisel çabaları sonucu elde edilen, hizmet öncesi eğitimle ilişkisi olmasına rağmen daha çok bireyin mesleğini icra ettiği süre içinde kazanılan bilgi ve becerilerdir. Bir bakıma kişinin kendisini mesleki bakımdan yetkin görmesidir. Bu iki kavram bir öğretmenin işini başarılı olarak yerine getirmesinde özel bir öneme sahiptir. Bu çalışmanın amacı aday öğretmenlerin hizmet öncesi eğitime ilişkin algıları ile kişisel mesleki yetkinliklerine ilişkin algılarının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada Kazu ve Demiralp tarafından geliştirilen (2017) Kişisel-Mesleki Yetkinlikler Algı Ölçeği ile Kozikoğlu ve Senemoğlu’un ( 2018)  Hizmet Öncesi Eğitimin Yeterliğine İlişkin Öğretmen Algı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma evrenini Şırnak ilinde 2019-2020 öğretim yılında göreve başlayan aday öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmada tabakalama ve tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri normal dağılım gösterdiği içi parametrik testler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre aday öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimlerine ilişkin algıları iyi düzeyde iken kişisel mesleki yetkinliklerine ilişkin algılarının yetersiz olduğu görülmüştür. Öğretmen görüşleri branş ve sendikalı olma değişkenlerine göre farklılık gösterirken diğer değişkenlere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Aday öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimlerine ilişkin algıları ile kişisel mesleki yetkinliklerine ilişkin algıları arasında ters yönlü yüksek düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Bulgu aday öğretmenlerin hizmet öncesi eğitimlerinin niteliğinin artırılması halinde onların kişisel mesleki yetkinlik ihtiyaçlarının azalacağı biçiminde yorumlanmıştır. Öğretmenlerin kişisel mesleki yetkinliklerinin artırılmasına yönelik önlemler alınması önerilmiştir.

Anahtar kelimeler: Aday öğretmen, Hizmet öncesi eğitim, Kişisel mesleki yetkinlik

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı