Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

HÜNKAR İSKELESI ANTLAŞMASINDAN SONRAKİ YENİ DÖNEMDE OSMANLI İMPARATORLUĞUNU OSMANLI-İNGİLTERE İŞBİRLİĞİ İLE GELİŞTİRMEK (1833-1839)

Serkan DEMİRBAŞ

Mehmed Ali Paşa Sorunu ve sonrası mevcut İngilizce ve Türkçe literatürde her daim Osmanlı Devleti’nin güçsüzlüğü ve II. Mahmud’un içine düştüğü çaresizlik tablosu olarak tasvir edilmiştir. Bununla birlikte; Sultanla Valisi arasında sürecek olan (1831-1839) ve merkez açısından askeri olarak bir mağlubiyet serisi olarak görülebilecek bu uzun sürecin, aynı zamanda II. Mahmud’un ve devlet adamlarının diplomatik manevraları ve İmparatorluğu içinde bulunduğu zor şartlardan çıkarmak için Avrupalı devletlerle iş birliği yaptıkları, özellikle İngiltere, bir reform süreci olarak ele alınabileceği ise aşikar bir meseledir.

İşte bu makale II. Mahmud’un reformist karakteri hakkında kısa bir giriş yaptıktan sonra bütün ayrıntıları ile, yıl yıl, Osmanlı belgelerini bütün ayrıntıları ile kullanarak Sultanın ve devlet adamlarının, Hünkar İskelesi Antlaşmasından sonra oluşan yeni dönemde (1833-1839) en başta İngiltere olmak üzere, diğer Avrupalı devletlerle iş birliği içerisinde bütün alanlarda yaptıkları reform çalışmalarını en ince ayrıntısına kadar mercek altına almaktadır.  

Anahtar Kelimeler: II. Mahmud, Osmanlı Diplomasisi, Osmanlı İmparatorluğu ve Reform, Osmanlı-İngiltere İşbirliği, Hünkar İskelesi Antlaşması

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı