Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

COVİD-19 SÜRECİNİN AKTİF ÇALIŞAN ANTRENÖRLERE OLAN ETKİSİNİN NİTEL YÖNTEMLE İNCELENMESİ

Alpay BÜLBÜL

Burçin ÖLÇÜCÜ

Gamze AKYOL

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve ciddi yaşam sorunlarına yol açan covid-19 virüsü spor dünyasını da oldukça kötü etkilemiş hatta durma noktasına getirmiştir. Buradan hareketle kötü süreçten geçmekte olan antrenörlerin duygu durumları ve süreç içindeki mesleki tavırları merak uyandırmaktadır. Değişen koşullarda antrenörlerin nasıl uyum sağlamaya çalıştıkları, olumlu ve olumsuz etkilendikleri konular gibi başlıklara cevap aranmaya çalışılmıştır. Covid-19 pandemi sürecinden geçmekte olan antrenörlerin gözünden sporcularının ve kendi duygu durumlarını araştırmayı amaçlayan bu çalışma, nitel araştırma türlerinden olan “durum çalışması” deseni ve “alan taraması” ile yürütülmüştür. Çalışma 2019-2020 yılında Türkiye’de bulunan ve rastgele seçilmiş olan antrenörlerin bulunduğu 20 şehir üzerinde uygulanmıştır. Şehirlerde bulunan antrenör sayılarının eşit dağılmasına bakılmaksızın veriler tamamen seçkisiz olarak elde edilmiştir.  Araştırmaya toplam 81 gönüllü antrenör katılmıştır. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından oluşturulmuş demografik bilgiler ve 5 açık uçlu soru yardımıyla toplanmıştır. Veri toplamak için oluşturulan soru formları, izolasyon döneminden geçildiği için “Google formlar” üzerinden düzenlenmiş ve yine mail, whatsapp ve çeşitli bilişim yöntemleri yardımı ile toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre; antrenörlerin covid-19 pandemi sürecinden oldukça olumsuz etkilendiği, bu süreçte sporcularının motivasyonunu yüksek tutmak ve fiziksel kapasiteyi oluşacak kötü etkilerden kısmen koruyabilmek adına antrenörler kendilerini “yaratıcı teknikler geliştirme durumunda” hissettikleri ve yine antrenörlerin Covid-19 dönemindeki zorlu şartlara olumlu yaklaşarak, “krizi fırsata çevirmeleri” gerektiği düşüncelerine sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Covid-19, Antrenör, Sporcu, Pandemi, Nitel

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı