Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

HASAN ALİ TOPTAŞ’IN SONSUZLUĞA NOKTA ROMANINDA BEDRAN’IN YALNIZLIKLA BÜTÜNLEŞMİŞ DÜNYASI

Berna CİVALIOĞLU SEVİNDİK

Yakup ÇELİK

Sonsuzluğa Nokta Hasan Ali Toptaş’ın ilk romanıdır. Bu romanda babasının gölgesinde yaşamaktan usanıp doğup büyüdüğü kasabayı terk ederek kente giden Bedran’ın yalnızlıkla iç içe geçmiş dünyası anlatılır. Bedran’ın babası çocuklarına göstermediği ilgi ve sevgiyi satın alıp durduğu arabalara gösteren bir şofördür. Kurtarıcı araçlar bürosunda şoförlük yapmaya başlayan Bedran giderek babasına dönüştüğünü fark eder ve buna bir son vermek ister. Kaza mı intihar teşebbüsü mü olduğu son derece şüpheli olan bu gelişmeden sonra Bedran felç olur ve yatağa bağlı yaşamak zorunda kalır. Eserde olay örgüsü, birbiriyle bağlantılı iki çizgi üzerinden ilerler. Bedran’ın hayatını ikiye ayıran önemli hadise, geçirdiği trafik kazasıdır. İlk olay dizisinde Bedran’ın yaşamının kazaya kadar olan kısmı, ikinci olay dizisinde ise kazadan sonrası anlatılır. Bedran yatağa bağlı yaşadığı sürede temel ihtiyaçlarını bile gideremeyecek hâle gelmiştir. Zamanla bu durum karısıyla olan ilişkisini sarsmış, karısının Bedran’a duyduğu sevgi azalmış ve o içindeki boşluğu farklı şekillerde doldurmaya başlamıştır. Bedran babasının gölgesinde yaşamaktan kaçmış ancak karısının gölgesinde yaşamaya mahkûm olmuştur. Yaşanan trafik kazasının ne olduğu şüpheliyken eserin sonunda Bedran’ın elinde silahla kalması onun -yeniden- intihara teşebbüs ettiğini belki de öldüğünü düşündürür. İçinde bulunduğu dönem itibariyle siyasi huzursuzlukların ve kutuplaşmanın zirve yaptığı bir ortamda Bedran yalnızca kendi varoluşuna yönelmiştir. Romanda, Bedran’ın birey olarak yaşadığı huzursuzluk, kendini ifade edememesi ve zirveye ulaşmış iç gerilimi işlenmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, Sonsuzluğa Nokta, Türk Romanı, Türk romanında İşçi, Türk Romanında İntihar.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı