Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

1921'DE ACARA'DA SOVYET KARŞITI PARTİLERİN BOLŞEVİK İKTİDARINA KARŞI MÜCADELELERİ

Otar GOGOLISHVILI

Makalede 1921'de Sovyet karşıtı partilerin Bolşevik Hükümeti’ne karşı yapılan mücadeleler ele alınmıştır. Hükümet karşıtı protestoların arka planında, Bolşeviklerin çeşitli partilere karşı yürüttükleri cezai operasyonlar üzerine durulmuş ve bu partilerin ortadan kaldırılmaları sebepleri incelenmiştir.

25 Şubat 1921'de Gürcistan Devrim Komitesi tarafından özel bir kararname çıkarıldı. Buna göre, o günden itibaren Sovyet Hükümeti’ne ve Gürcü Sovyet Partisi’ne aktif ve açıkça karşı çıkan tüm siyasi partiler ve gruplar için bir af ilan edildi. Bu bağlamda, Gürcü Sovyet hükümeti eski Gürcistan Demokratik Cumhuriyeti hükümetine başvurdu ve Gürcistan’ın yeni hükümetinin kabul etmesini teklif etti ve karşılıklı olarak da yeni hükümet tarafından geçmişin unutulacağını vaat etti.

Acara Komünistleri de benzer bir açıklama yaptı, ancak Sovyet karşıtı partiler ve eski Gürcistan Hükümeti bunu ciddiye almadı. Kendileri Sovyet hükümetini tanımadılar ve onlarla işbirliği yapmayı kabul etmediler. Sabotaj yapıp devrime karşı çıktıkları için Sovyet Hükümeti bunlara karşı katı davranışlara başvurdu.

29 Nisan'da, Batum Bölge Komitesi Başkanlığı tarafından “Menşeviklerin yönetimi sırasında Gürcistan ve Acara'ya karşı hakaret eden herkes imha edilmelidir” gibi bir karar alındı.

Fabrikalar, kültür kurumları ve eğitim kurumları gibi Sovyetleşen müesseselerden Sovyet karşıtı bireylerin görevden uzaklaştırılması için özel bir komisyon kuruldu.

Her şeyden önce alınan karar çok partili bir sisteme ve demokrasiye karşı yönelikti ve aynı zaman da tek partili bir diktatörlüğün  oluşturulmasına yol açıyordu. Özel komisyonda şu kişiler görev aldı: Komünist Partisi'nin Batum bölge komitesi üyesi Pevtsov, Devrimci Komitesi üyesi Sadjaia ve Acara işçi derneğinden bir temsilci. Komisyon doğrudan Sovyet karşıtı partilere ve gruplara karşı kuruldu ve insanların fabrikalardan atılmasına yönlendirildi. O zaman, Acara'da Sosyal-Demokratlar, Milli-Demokratlar, Sosyal-Federalistler, Kemalistler vb. gibi Sovyet karşıtı siyasi örgütler vardı. Kemalistler dışında yukarıdaki tüm partiler 20. yüzyılın başında kuruldular. Komünistler ve Kemalistler dışındaki tüm partiler Gürcistan'ın bağımsızlığı, devlet ve demokrasinin yeniden kurulması için mücadele ediyorlardı.

Karşıt olarak hareket eden bir toplumunun koşulları altında, eylemlerin amacı ulusal direnç ve küresel değerlerdi. Yukarıda adı geçen partiler, doğal olarak, sosyalist ilkelere ve ideolojiye karşı sert bir mücadele başlattılar. Milli-Demokratlar ve Sosyal-Federalistler arasında hiçbir fark yoktu, bunların hepsi Sosyal-Federalist partiye mensuptular. Daha önce, yukarıdaki parti üyeleri Rus İmparatorluğu'nda özerk bağımsızlık için savaşsalar da Gürcistan'ın bağımsızlığını talep etmiyorlardı. Radikaller partinin kurulmasından hemen sonra ortaya çıktılar.

Anahtar Kelimeler:  Acara, parti, Sovyet karşıtı, Devrimci Komitesi, Sosyal Demokratlar (Menşevikler), Kemalistler.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı