Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SİNOPE ANTİK KENTİ'NDEN BİR GRUP İON BAŞLIĞI

Nazlı YILDIRIM

Söz konusu bu çalışmada Paphlagonia Bölgesi'nde yer alan Sinope Antik kenti içerisinde tespit edilmiş olan bir grup İon başlığı incelenmiş olup tüm bu başlıkların tipolojilerinin belirlenmesi, hangi tür yapılara ait olabileceği ve tarihlendirilmesi gibi konulara yer verilmiştir. Bu çalışma içerisinde değerlendirmeye alınan ve zengin bezeme çeşitliliğine sahip olan 17 İon başlığının A/B yüzleri abakus, volüt, kymation ve palmetlerin düzenlenişi açısından tipolojik olarak aynı özellikleri göstermektedir. İon başlıklarının yan yüzlerinde yer alan pulvinus ve balteuslar da oldukça zengin bezeme çeşitliliğine sahiptirler. Başlıkların yan yüzlerinde iki pulvinusu, derin bir oygu profili ile tam ortada birbirinden ayıran ve pulvinusun belirginleşmesini sağlayan yalancı balteus tekniği kullanılmış örnekler de söz konusudur. Başlıklar arasında gözlemlenen tipolojik ve stilistik ayrıntılar, genel olarak Anadolu'nun Roma İmparatorluk Dönemi'nde özellikle M. S. 2. yüzyıla işaret etmektedir. Thyateira, Pergamon Asklepion ve Perge Sütunlu Cadde örnekleriyle olan yakın benzerlikler, benzer ölçülere sahip olan özellikle 10 başlığın (Katalog no. 7-17, Resim 7-17) bir stoa ya da sütunlu cadde ile bağlantılı olabileceğini düşündürmektedir. Örnekler aynı tipolojik özelliklere sahip olsalar da detaylarda gözlemlenen işçilik farklılıkları ve bezeme zenginliği, kentte önemli bir yerel atölyenin ya da en azından dönemin popüler mimari uygulamalarını ve bezemelerini bilerek ve takip ederek uygulayabilen yetenekli ustaların varlığı konusunda önemli ipuçları barındırmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Karadeniz, Paphlagonia, Sinope, İon Başlığı, Mimari Bezeme

 

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı