Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

GENÇLER ARASINDA SANAL TEHLIKE OLARAK SIBER ZORBALIK

Özlem ÖZDEMİR

Birçok gencin hayatını olumsuz yönde etkileyen siber zorbalık, en basit tanımıyla dijital teknoloji (internet, bilgisayar, tablet, cep telefonu) kullanılarak sosyal medya (Instagram, Messenger, Facebook, Photobucket, Twitter, Linkedin, WhatsApp, Tumblr) aracılığıyla birisinin bir başkasına sanal olarak zorba davranışlarda bulunması demektir. Siber zorbalık yapan kişinin genel olarak amacı mesaj atarak karşısındaki kişiyi küçük düşürme, kıskandırma, korkutma, tehdit, taciz etme, moralini bozma, alay etme ya da aşağılama olarak sıralanabilir. Sonuçlarının farkında olarak ya da olmayarak yapılan siber zorbalık sağlık problemlerine yol açmaktadır. Arkadaşları tarafından siber zorbalığa uğrayan kişi, intihara kadar giden sonuçlarının yanında anksiyete bozukluğu, kaygı, güven eksikliği ya da depresyon gibi davranış bozuklukları yaşayabilmektedir. Siber zorbalığa uğrayan kişinin okul, aile ve arkadaş çevresi etkileyen bu durum okul yönetimi, sağlık kuruluşları ve veliler tarafından önemli bir konu olarak ele alınmalı ve konu hakkında gençler bilinlendirilmelidir. Özellikle konunun hassasiyetini ve gençleri sosyal ve psikolojik olarak nasıl ve ne şekilde etki ettiği ile ilgili olarak ailelere, öğrencilere ve öğretmenlere, konunun uzmanlarının katıldığı konferanslar verilmesi, afişler asılması, broşürler ve kitapçıklar dağıtılması ve medyada programlar yapılması son derece önemlidir. Siber zorbalıkla ilgili Amerika ve Avrupa ülkelerinde ciddi bilimsel çalışmalar yapılırken Türkiye’de konuya yeteri kadar önem verilmediği görülmektedir. Türkiye’de yapılan çalışmalara bakıldığında konuyu sadece eğitimcilerin ele aldığı görülmektedir. Ancak, siber zorbalık sosyoloji, psikoloji, iletişim ve eğitim bilimleri gibi disiplinlerarası bilimsel bir çalışmayı zorunlu kılmaktadır. Çalışmada, bilinçli ya da bilinçsiz olarak yapılan siber zorbalığın önemine, ne kadar ciddi bir sorun olduğuna ve çeşitlerine meta analizi yöntemi ile yapılan araştırmalardan örnek verilerek anlatılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Siber Zorbalık, Sanal Tehdit, Gençler, Yetkililer, Disiplinlerarası Çalışma

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı