Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

MUT İLÇESİ HACIAHMETLİ KÖYÜ HAYVANCILIK VE ÇOBANLIK KÜLTÜRÜ ÜZERİNE HALK BİLİMSEL BİR İNCELEME

Turgay KABAK

Mersin ili ve ilçeleri, önü Akdeniz, arkası Toros dağları olan yeşilliği ve yaşama uygun iklimi ile en eski dönemlerden günümüze kadar konargöçer Türklerin ilgisini çekmiş ve onlara yurtluk yapmış bir yöremizdir. Hem ikliminin yumuşaklığı hem bitki örtüsü zenginliği hem de coğrafi olarak hayvan özellikle de keçi beslemeye uygun bir yapıya sahip olduğu için yöreye yerleşen Yörükler, bölgede hayvancılık etrafında gelişen zengin bir kültür meydana getirmişlerdir. Bu çalışmada Mersin iline bağlı olan Mut ilçesinin Toroslarda kalan köylerinden birisi olan Hacıahmetli köyünde, hayvancılık geleneğini sürdüren son çobanlardan yapılmış olan derlemelerden elde edilen halk veterinerliği, yaylacılık, hayvanlardan elde edilen ürünler, hayvanların beslenmesi ve barınması gibi konulardaki geleneksel bilgiler halk bilimsel yöntemlerle incelenip açıklanmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler: Mersin, Mut, hayvancılık, çobanlık.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı