Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

AYYA YAKUT DİNİN IŞIK BÖLGESİ, GENİTTOTEMİZM, ANİMİZM VE ŞAMANİZM

Василий Васильевич УШНИЦКИЙ

(Vasiliy Vasilyeviç USHNITSKY)

Bu makale Yakutların dini inançlarının incelenmesine odaklanmaktadır. Totemcilik, animism, atalar kültü, fetişizm, tek tanrıcılık ve şamanizm gibi tüm pagan kültürüne ait kavramlar Yakutların dini inançlarında kendisine yer bulur. Yakutların pagan inançları beyaz ve kara şamanizm diye ikiye ayrılır. Kara şamanların büyücü ve kara büyü ile uğraşan halk aracıları oldukları düşünülür. Tanrılar kültünün ritüallerini yönetenlerin / hizmetkarlarının Ayyy Dini’nin rahipleri oldukları Kabul edilir. Makalede Yakut mitolojisinin dini kültlerle ilişkisi de irdelenmektedir. Makalede G. F. Miller, V.F.Troshchansky, N.S. Gorokhov, A.A.Savvin, A.A.Popov, T.V.Zherebina, G.S.Popova ve M.Eliade’nin çalışmalarından alıntılar kullanılmıştır. Söz konusu çalışmalarda Yuryung Ayyy Toyon ve Jessege gibi ilahi güçler kültü, ışık tanrıları kültündeki karmaşık hiyerarşi, Yakut inancı olan Aiyy itegal’in Ortodokslukla içiçe geçmesi ve tek tanrılı dünya inancının ortaya çıkışı gibi konular ele alınmıştır. Yakutlar arasındaki totemcilik, Yakut klanlarının ataları olarak kabul edilen Kartal ve Cyngus kültü olarak görülür. Fetişizm ymyy (fetiş) kavramı vasıtasıyla algılanır. Ticaret kültü avcılık tanrısı Bayanaya yoluyla ortaya çıkarılabilir.

Anahtar Kelimeler: Dini İnançlar, Mitoloji, Etnografi, Şamanizm, Güneş ve Gökyüzü Kültü, Yakutbilimi, Historiografi, Çoktanrıcılık ve Tektanrıcılık, Totemcilik, Animizm, Atalar Kültü

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı