Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

A. N. TOLSTOY'UN "AZAP YOLLARI" ÜÇLEMESİ: EPİK DÜZYAZIDAKİ GELENEKLER VE YENİLİKLER

Tülay AKBABA

Makalenin ana konusu, XIX. yüzyıl Rus edebiyatında (başlıca olarak L. N. Tolstoy’un “Savaş ve Barış” adlı romanında) temeli atılmış ve diğer bir dönemde ve başka tarihsel malzemenin kullanılmasıyla yaratılmış olan "Azap Yolları" üçlemesinde yansıtılmış destansı roman geleneklerinin tahlilidir. Makalenin yazarı, eserde edebiyat türü seçiminin yazarca güdülen amaçlara ve vazifelere bağlı olduğunu vurgular. A. N. Tolstoy'dan miras kalan epik düzyazı geleneklerinin yazarca ana amacına, yani ülkenin ve halkın hayatındaki kritik anların tasvirine nasıl tabi kılındığı konusu ele alınmaktadır. Makalede yazarın tarihsel malzemenin kullanılmasıyla ilgili çeşitli usulleri ve üslup üzerinde durulmaktadır, çünkü özellikle tarihsel malzemenin kullanılması en önemli geleneklerden birini teşkil etmektedir. Romandaki konunun kurgulanması, imgelerin ve kahramanların sistemi, Rus edebiyatındaki epik düzyazı gelenekleri bakımından analiz edilmektedir.

Anahtar kelimeler: "Azap Yolları", Aleksey Nikolayeviç Tolstoy, Ekim Devrimi, İç Savaş, Epik Düzyazı, Rus Edebiyatı.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı