Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

SOSYAL VE SİYASİ FELAKETLERİN ÜRÜNÜ OLARAK “HİLEKARLIK ROMANI”

Maia MELANASHVİLİ

“Hilekkarlık Roman” türü XVI-XVII. Yüzyıllarda İspanya’da meydana gelmiş ve çok kısa zaman içerisinde bütün Batı Avrupa’ya, daha sonra ise Latin Amerikası’na yayılmıştır. Şunu da belirtmek gerekir ki, bu tür roman tarzı döneminde Avrupa’da hala klasik şiir sanatı, edebiyat usulleri vardı ve bütün bunlar yazarı çevredeki gerçekliği tam anlatmak için zorlamıyordu. “İspanyol Edebiyatı’nın Milli Türü” olarak “Hilekarlık Poman’ın” edibi usulleri Gürcü edebiyat bilimindense Batı bilim dünyasında daha iyi araştırılmıştır. Araştırmalarda zorluk olarak yine de anılan edebiyat türünün oluşumu (folklorik-evsanevi, edebi); yenilikçi, Pikaro’nun edebi karakteri ve pomansal çelişkinin meseleleri ( topluma karşı “Küçük adam”); “Hilekarlık Romanın” tarihi ve edebi değerleri, son iki asır içinde bü tür romanın gelişme süreçleri, gelenekler ve bazı bir yazarın eserlerinin incelenmesi gibi konula ön plana gelmektedir. Araştırmacıların “Hilekarlık Romanın” gelişim sürecine dair henüz net cevapları yoktur. Folklor-evsanevisel kaynak olarak düzenbaşlar, Fransız saçmalıkları ve İtalyan pstoraliler, edebi kaynak olarak ise küçürek öyküler, antik ve maceracı-günlik romanlar kabul edilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Hilekarlık Roman, edebiyat türü, sanatsal roman, nesir.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı