Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

KONSTANTİN BAZİLİ’NİN GÖZÜYLE OSMANLI KADINI

Ufuk BİRCAN

 yıllarda Rus edebiyatında, Osmanlıya yaptıkları gezilerden yola çıkılarak bu toprakları ve bu topraklarda yaşayan halkları anlatan çok sayıda eser ortaya çıkmıştır. İki ülke arasında yaşanan savaşlar bu yoğun ilgiyi daha da arttırmıştır. Böylelikle İstanbul ve Türkiye birçok Rus yazarın eserlerine konu olmuştur. Bu makalenin amacı, ünlü Rus doğu bilimci, diplomatı Konstantin Bazili’nin (1809- 1886) XIX. yüzyılın ilk yarısında yazdığı Konstantinopol Yazıları (Очерки Константинополя) adlı eserinde Osmanlı kadınına ve onun toplum hayatındaki konumuna ilişkin gözlemleri tespit etmektir. Rus toplumunun ''Konstantinopol''e ve büyük Osmanlı İmparatorluğu'na olan büyük ilgi ve merakını son derece iyi anlayan yazar, ince detaylarla Osmanlı yaşamından örnekler sunmaktadır. Osmanlı başkentinin günlük yaşamının ansiklopedik bir örneği olan bu kitap Osmanlı’da görev yapan Rus diplomatlar için bir başvuru kaynağı olmuştur. Bazili’nin kitabında işlenen konu ve temalar daha sonraki dönemlerde birçok Rus yazar tarafından tekrar tekrar ele alınmıştır. Yazarın eseri Rus okuyucusu için Türk yaşamının en ilginç yönlerini açığa çıkarma, o yaşantının içine girme, tasvir edilen toplumun psikolojisini ve değerlerini anlama olanağı sunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Osmanlı Kadını, Rus Edebiyatı, İmgebilim, Konstantin Bazili

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı