Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi; 2009 yılından bugüne, üç ayda bir basılı ve elektronik olarak yayınlanan, uluslararası hakemli bir dergidir. Dergi, her yıl Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört sayı çıkarmaktadır.

Dergi Türkçe, İngilizce veya Rusça dilinde yazılmış çalışmaları kabul etmektedir.

Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi açık-erişimli (open access) bir dergidir ve tüm makaleleri web sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirilebilir.

RKP (RUSYA KOMÜNİST PARTİSİ) B (BOLŞEVİK) MÜSLÜMANLARI BÜROSUNUN TÜRKİSTAN BÖLGESİNDEKİ YEREL HALKIN HAKLARINI KORUMADAKİ ROLÜ

Zebiniso AKBAYEVA

1917 yılki Ekim devrimi sonucu Rusya’da hâkimiyeti ele geçiren Sovyet iktidarının Türkistanda güçlü bir merkezleşmeye yönelik girişimi yerel nüfusun Türkistan Otonom Sovyet Cumhuriyeti yönetim organlarındaki vekillerinin büyük hoşnutsuzluğuna yol açmıştı. Rus komünistler yerel halka baskı ve görmezden gelme politikası uygularken, yerel halkın birçok vekilleri Türkistan halklarının hayatına "Ekim devrimi ideallerini" yerleştirmek ve onları bölgenin özelliklerine adapte etmek istemişlerdi. Bu bağlamda Rusya Komünist Partisinin "Müslüman Bürosu" üyeleri - Turar Riskulov, Kaygusiz Atabayev, Abdullah Rahimbayev, Sancar Isfandiyarov, Nazir Turakulov, Inamcan Hidiraliyev, Sultanbek Hucanov, Nizamiddin Hoca, Abdullah Avlani gibi yerel komünistlerden oluşan hayet’in özel bir yeri vardı. "Müslüman Bürosu" üyelerinin Türkistan’ın kader birliği hakkındaki gaye ve eylemleri Türkistan’ın Avrupalı nüfusunun temsilcileri Bolşevikler tarafından düşmanlıkla kabul edilmiştir. Sovyet iktidarının şövenist politikası sıradan insanların ulusal veya dini duygularını rencide etmiş, başlangıçta bazı yerel komünistler ve sonra başka kesimler Bolşevik hükümetine güvenini yitirmiştir. Sonuç olarak, ulusal komünistler Bolşeviklerin ülkede uygulanan politikasına açıkça karşı çıkmaya başlamıştır.

Anahtar Kelimeler: Türkistan bölgesi, Sovyet iktidarı, Müslümanlar bürosu, ulusal komünistler, RKP (b) Merkez Komitesi.

Please publish modules in offcanvas position.


Creative Commons Lisansı